Akademik Kadro

Doç. Dr. Gürkan Sert

Öğr. Gör. Dr. Orhan Önder

 

Doç. Dr. Gürkan Sert
1999’da Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Anabilim Dalı’nda 2003’te Yüksek Lisans ve 2007 yılında doktora eğitimini tamamlamış ve 2013 yılında Doçent ünvanı almıştır.
 
İlk kitabı olan “Hasta Hakları-Uluslararası Bildirgeler ve Tıp Etiği Açısından-“2004’te, ikinci Kitabı “Tıp Etiği ve Mahremiyet Hakkı” 2008’de Babil Yayınlarından, üçüncü kitabı Medical Law in Turkey 2011’de Kluwer Press’ten, Dördüncü kitabı Vakalarla Türkiye’de Üreme Hakları Etik ve Yasal Değerlendirmeler 2012’de, Üreme Haklarının Yasal Temelleri 2013’te yayınlanmıştır.
 
Gürkan Sert’in hekimlerin ve diş hekimlerinin hukuki sorumluluğu, hasta hakları, HIV’le yaşayan kişilerin hakları, üreme hakları, sağlık yönetiminde etik, konularında bilimsel faaliyetleri bulunmaktadır.
 
Gürkan Sert, sivil toplum örgütlerinin, Sağlık Bakanlığı’nın, yerel yönetimlerin, İstanbul Barosunun, Türkiye Avukatları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’nın yürüttüğü hasta hakları, üreme hakları, sağlık hukuku projelerinde eğitmen ve danışman olarak da görev almış ve 2005 yılında Hasta ve hasta yakını Hakları Derneği’nin “Yılın Hukukçusu Hizmet Plaketi” ni almıştır.
 
Halen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olan Gürkan Sert, Marmara Üniversitesi’nde, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programları ile Medipol Üniversitesi Sağık Hukuku Yüksek Lisans ve Doktora Programlarında eğitim vermektedir. Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Komisyonu’nun ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun desteklediği projelerde yürütücü olarak da görev alan Gürkan Sert aynı zamanda Marmara Üniv. Hayvan Deneyi Etik Kurul, Marmara Üniv. Tıp Fak. Klinik Araştırmalar Etik Kurul, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Bilimsel Araştırma Etik Kurulu ve Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Bilimsel Kurulu üyesidir. 
 
Öğr. Gör. Dr. Orhan Önder
2019 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Lisans eğitimi sırasında Mainz Johannes Gutenberg üniversitesinde ve Commenius Üniversitesinde değişim öğrencisi olarak bulundu. Chicago Üniversitesi Mac Lean etik enstitüsünde burslu yaz okulu eğitimi aldı. Yaklaşık 3 yıl hekimliğin ardından şuan Marmara Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalında öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. 
 
Orhan Önder'in 2020 yılında yayınlanan Hasta Mahremiyeti isimli editöryal kitabına ek olarak 2021 yılında "The World After The Pandemic: Science & Technology" isimli ikinci bir editöryal kitap çalışması bulunmaktadır. İngilizce, Arapça ve orta düzeyde Almanca bilmektedir.
 
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalında doktora eğitimini sürdürmektedir. Çalışma alanları:

◊  Yapay Zeka Etiği

◊  Teknoloji Felsefesi

◊  Tıbbi Epistemoloji

◊  Klinik Karar Destek Sistemleri

◊  Covid-19 ve Etik (https://www.covid19ethics.com)

 

Önder, Akademie für Ethik in der Medizin bünyesinde başlatılan Junge-Medizinethik (JMED) inisiyatifinin prime üyesidir. Ayrıca "PhD Students in AI Ethics" isimli uluslararası öğrenci topluluğunun yönetici ekibi içerisinde bulunmakta, For Humanity Center ve The-Yuan platformunda "contributor" olarak katkıda bulunmaktadır.

 


Bu sayfa Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı tarafından en son 06.09.2022 15:53:18 tarihinde güncellenmiştir.

Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı

HIZLI ERİŞİM